Julkaistu: 22.02.2010
Arvostelija: Tuomas Tiainen
Soul Jazz
Alkuun hieman termeistä: Periaatteessa kaikki jamaikalainen (pop-)musiikki voidaan luokitella dancehalliksi. Sana tarkoittaa tässä kontekstissa ”musiikkia, joka on tehty dancehallin yleisölle.” Useimmiten dancehallilla viitataan kuitenkin 1970-luvun lopun ja 1980-luvun alun jamaikalaiselle tanssikansalle suunnattua rankempaa musiikkia tai digitaalista jamaikalaista tanssimusiikkia eli raggaa. Tällä levyllä on kyse ensinmainitusta. Jotta määrittely olisi vielä sekavampaa, toista sateenvarjotermiä reggae voidaan toki käyttää halutuissa väleissä. Mutta se käsitteistä, nyt asiaan.
Brittiläinen Soul Jazz Records on tullut tunnetuksi levy-yhtiönä, joka julkaisee ainoastaan korkealaatuista materiaalia. Yhtiö on koostanut loistavia kokoelmia muun muassa no-wavea, tropicaliaa, post-punkkia, maailmanmusiikkia ja hiphoppia. Eräs suurimman suitsutuksen ansaitseva osa-alue Soul Jazzin katalogissa on reggae-osasto. Sen ansiosta levymerkki on reggaen uusintajulkaisujen suhteen maailman huippua. Esimerkiksi Studio One -kokoelmat ovat loistavia esityksiä tämän jamaikalaisen instituution kattavista levytyksistä.
Toissavuonna Soul Jazz julkaisi ensimmäisen osan Dancehall-sarjastaan. ”The Rise of Jamaican Dancehall Culture” -määreellä maustettu kokoelma esitteli suurimpia dancehall-hittejä heittäen mausteeksi harvinaisempaa tavaraa. Kokoelman oli koostanut yksi reggaetietouden grand old maneistä, reggae-historioitsija ja -julkaisija Steve Barrow. Samaan syssyyn kokoelman kanssa julkaistiin samaa nimeä kantava Beth Lesserin valokuvakirja, joka niin ikään oli kolmenkymmen vuoden takaisesta dancehall-estetiikasta innostuneelle täysosumavalinta.
Dancehall-kokoelman toinen osa parantaa entisestään. Ilmeisimpiä – ja kuluneimpia – kappaleita ei juuri ole mukana, mutta siitä huolimatta (tai siitä johtuen) kokoelma tuo mainiosti ilmi 1970-luvun lopun ja 80-luvun alun dancehallin olennaisimmat seikat: vanhojen rytmien kierrätyksen, DJ:den nousun eturiviin ja painavan, bassoa ja diskanttia korostavan soundin. Hyväksi havaittuja rytmejä – esimerkiksi Real Rock, Heavenles ja My Conversation – on muokattu hitaammiksi ja painavammiksi alustoiksi, joiden päällä DJ:n on hyvä ratsastaa. (Jamaikalla ”DJ” tarkoittaa samaa kuin ”MC” muualla maailmassa. Levynkääntäjä on jamaikalla puolestaan nimeltään selector, selektori.). Bassot ovat kovilla, kuten pitääkin, ja yläpäätäkin on sen verran, että äffät fuhifevat autenttisesti.
Kunnon dancehall-kaartia on mukana joukkueellisen verran. Yellowman, kenties munakkain dancehall-DJ ja takuuvarmasti maailman siistein albiino, on mukana yrttiklassikollaan Sensemilla (”Cocaine will blow your brain but sensemilla is... Irie!”). Kappale on vieläpä 12”-discomix, jossa itse biisiä on jatkettu siihen liitetyllä dubilla. Laulaja Johnny Osbourne on mukana kahdella loistavalla numerolla, joista DJ Pappa Tullo Rockin säksätyksellä höystetty rockers-rytminen And Come On Ya kestää rapeat seitsemän minuuttia. Rapsakkaampaa materiaalia tarjoaa esimerkiksi vaka-vanha Shabba Ranks, jonka laadukasta mörinöintiä on aina ilo kuulla.
Paketti on yhtenäinen ja tarjoilee sopivasti sekä sydäntäsärkevän sielukkaita laulajia että itseriittoisia DJ-röpöttäjiä. Välillä kuullaan pidennettyjä kappaleita ja mahtuupa mukaan yksi dubikin, jonka aikana on hyvä opiskella sitä, miksi Roots Radics on upeimpia jamaikalaisia orkestereita. Huteja ei mukana ole, mitä nyt Tigerin mongertama When erottuu joukosta hyppivämmän rytminsä ja DJ:n puuroisen ulosannin ansiosta. Mutta kuten jamaikalaisessa musiikissa usein (ainakin 2000-luvulle saakka), myös kuriositeetit tai vähemmän hitikkäät kappaleet ovat kiinnostavia vähintään jollain tasolla. Tämäkin.
Sisältö on komea, mutta miten on puitteiden laita? Soul Jazzin harjoittamasta paketoinnin estetiikasta on monia mielipiteitä, mutta tällä kertaa ollaan plussan puolella. Kuten ensimmäinenkin osa, myös Dancehall 2 on kuorrutettu Lesserin loistavilla valokuvilla ja Barrow´n tekstillä. Voidaan siis puhua kattavasta ja rakkaudella laaditusta reggae-kokoelmasta. Aiheeseen vasta tutustuvien kannattanee kuitenkin lähteä liikkeelle joko Dancehall-kokoelman ensimmäisestä osasta tai Greensleevesin erinomaisesta esityksestä The Biggest Dancehall Anthems 1979-82. Dancehall 2 on sopivaa jatko-opintomateriaalia, kuten myös Trojanin Haul and Pull Up Selecta – Heavy Weight Dancehall 1979-82 (2 CD) tai kolmen CD:n Dancehall Box Set.
Lyhyesti: Soul Jazzin Dancehall 2 -kokoelma on pakkohankinta dancehall-reggaen ystävän hyllyyn. Korkkaa Red Stripe ja käännä stereot kovemmalle; saa tanssia! Strictly reggae music, seen?
Kokoelmia koti-Suomesta ja suuresta maailmasta.