Julkaistu: 14.01.2010
Arvostelija: Jari Jokirinne
Geffen
Vuosi 1992 muutti paitsi Nirvanan, myös ns. vaihtoehtoisen rockin, kurssin lopullisesti. Läpimurtolevy Nevermind oli julkaistu jo edellisenä syksynä, mutta todelliseen lentoon Nirvanan kurssi lähti vasta vuodenvaihteen jälkeen. Smells Like Teen Spirit-sinkun vauhdittamana levy ponkaisi Yhdysvaltain albumilistan ykkössijalle ja sitä kautta välittömään miljoonamyyntiin. Kuten arvata saattaa, markkinamiehet valjastivat Nirvanan ja muut suttuisat autotalli-bändit uuden, grungeksi kutsutun, trendin harjalle. Marginaalirockista tuli muutaman hetken ajaksi valtavirtaa.
Nevermindin menestys sinkautti Nirvanan myös auttamattoman pitkälle maailmankiertueelle. Lisää keikkamaita – ja mantereita lisättiin yhtyeen kalenteriin sitä myötä kun levy valloitti yhä uusia maailmankolkkia. Valitettavana sivuseurauksena oli nokkamies Kurt Cobainin mielenterveys – ja päihdeongelmien kasautuminen, eikä tilannetta juurikaan auttanut raskaana olevan vaimon, Courtney Loven laajamittaiset sekoilut. Ankaran keikkailun positiivisena puolena oli tietenkin se, että Nirvana oli vuoden 1992 maailmankiertueellaan armottoman kovassa iskussa. Jo tämä syy riittää oikeuttamaan Live At Reading-levyn olemassaolon.
Yksi asia on pakko kuitenkin myöntää. Jokaisessa Cobainin kuoleman jälkeisessä julkaisussa (kattava With The Lights Out-boksi poislukien) on haissut ikävällä tavalla raha. Ja kun julkaisematon studiomateriaali on luonnollisesti kiven alle, on katseet suunnattu livenauhoitusten suuntaan. Onneksi Grohl ja Novoselic ovat pystyneet estämään pahimman ryöstökalastuksen, sillä viidentoista vuoden sisään on mahtunut vain jo klassikoksi noussut akustinen Unplugged In New York ja brutaalisen sähköinen From The Muddy Banks Of Wishkah. Live At Reading vertautuu luonnollisesti jälkimmäiseen, joskin se on sekä äänenlaadullisesti että sisältönsä puolesta selvästi vahvempi kokonaisuus. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että From The Muddy-live oli sekalainen kokoelma eri vuosien nauhoituksia, kun taas Live At Reading on luonnollisessa olomuodossaan oleva kokonainen keikka.
Useissa yhteyksissä Nirvanan 30. elokuuta 1992 Readingin päälavalla heittämää keikkaa on kuvailtu yhtyeen parhaimmistoon kuuluvaksi. Esimakua keikasta saatiin jo muutama vuosi sitten julkaistun dvd:n muodossa, mutta se ei varsinkaan teknisen toteutuksensa puolesta tehnyt yhtyeelle oikeutta. Nyt nämä vääryydet on korjattu hienolla tavalla. Live At Reading puraisee livelätyksi harvinaisen kovalla otteella, olematta kuitenkaan yhtään liiallisen suttuinen tai epäselvä. Rosoinen Nirvana on toki aina, ja niin pitää ollakin, mutta nyanssitonta äänipuuroa eivät jaksa edes tosifanit.
Biisilistansa puolesta Live At Reading on kattava otos Nirvanan tuotannosta sen huippukautena. Nevermindin ja Bleachin kappaleet muodostavat setin kivijalan, jonka päälle bändi tarjoilee valikoituja paloja Incesticidelta ja vielä tuolloin julkaisemattomalta In Uterolta. Merkille pantavaa on, että Cobain jaksaa soittaa jopa miehelle itselleen ylitsepääsemättömäksi taakaksi muodostuneen Smells Like Teen Spiritin kohtalaisen oikein lävitse. Nirvanan viime aikoinahan Cobain lähes säännönmukaisesti mutiloi kappaleen isolla kädellä.
Nirvanan kunnianpäivistä alkaa pikkuhiljaa olemaan parikymmentä vuotta aikaa, mutta silti bändin musiikki kuulostaa – vastoin useimpia grungenimiä - yllättävän raikkaalta ja elinvoimaiselta. Live At Reading on tästä oivallinen esimerkki.
Nirvana perustettiin vuonna 1987 yhdysvaltain Aberdeenissa ja bändi oli yksi suurimmista, ellei jopa suurin grunge-yhtyeistä. Nirvanan läpimurtosingle Smells Like Teen Spirit valittiin Rolling Stone -lehden toimesta maailman kaikkien aikojen 9. parhaaksi kappaleeksi.
Nirvana eli ja hengitti täysin vokalisti-kitaristi-biisintekijä Kurt Cobainin tahdissa, ja kun Cobain teki itsemurhan 5. huhtikuuta 1994 yhtye lakkasi saman tien olemasta.
Nirvanan hajottua vuodesta 1990 rumpupallilla istunut Dave Grohl perusti Foo Fighters -orkesterin, joka on ollut tuon jälkeen aktiivinen aina näihin päiviin saakka.
Linkki:
hereisnirvana.com
(Päivitetty 12.5.2014)