Julkaistu: 15.08.2007
Arvostelija: Janne Kuusinen
NPG Records / Columbia / Sony-BMG
Jos johonkin artistiin tutustuminen kannattaa aloittaa Best Of -kokoelmalta, niin Princeen. Häneltä on aina lupa odottaa mitä vain, ja aina odotus palkitaan levyllä, joka on mitä sattuu. Miehellä on viime vuosina ollut täysin oma, kosminen todellisuutensa, jota en ole edes yrittänyt tulkita, koska siinä olisi vaarana saada krooninen migreeni. Jättimäisestä piisireservistään tämä pikkupaholainen (nyk.enkeli) lohkaisee vähän väliä täysin kryptillisiä plattoja, joiden kohdalla ei pysty käyttämään termiä ”kokonaisuus”. Planet Earth jatkaa Princen tämänhetkistä ”Jehovantodistaja-kautta”, joka ei onneksi ole suoraa julistusta, ja hämäryyden keskeltä löytyy valoisiakin hetkiä. Siis melodia- ja groove-mielessä: lyriikoiden suhteen prinssi on suht ilmakuivattu, ja esim. Pussy Controlin tai Headin kaltaiset revittelyt taitavat olla taaksejäänyttä elämää.
Planet Earth tarjoaa reilusti princemäistä erikoisuudentavoittelua. Levyn kotelo on kannen hologrammia lukuunottamatta pahvinen perus-digipak, ja lyriikatkin joutuu imuroimaan netistä. Lisäksi artisti on yhä kiinni edellisen 3121 -levyn numerokoodissa, mikä on omiaan lisäämään hämyisyyttä. Levyn kappaleita, nimeä ja esittäjää ei mainita kansissa, mikäli symbolihäkkyrää ei lasketa. Myös markkinoinnista kohistiin tämän levyn kohdalla, sillä Prince meni briteissä jakelemaan sitä sanomalehden kytkykauppana ilmaiseksi, ja siitäkös haloo nousi. Toimittajakollega osasikin informoida minua, että jos haluat Princen uusimman levyn, mene tonkimaan lontoolaisia roskiksia.
Valitettavasti kollega osui tällä kertaa nappiin, sillä mainion kolmeykskakkosen jälkeen seuraa nyt taas pikkukivaa mahalaskua. Tällä kertaa Prince on yhdeksänkymmenprosenttisesti pop ja r´n b, ja kuulostaa paikoitellen pelottavan/ihanan kasarilta, mutta taantuu harmillisesti 90-luvun mitäänsanomattomimpien äänitteiden tasolle. Ja kas kummaa, nekin on satuttu tekemään The New Power Generation -nimellä... Tuotannolliset arvot ja Jum... Jehovainen Falsetti(R) ovat tietenkin kunnossa, mutta eiköhän noita nykyisellään voi jo pitää Prince-levyjen vähimmäisvaatimuksina. Nyt tarvittaisiin näihin aineksiinsa nähden sangen ylipitkiin kappaleisiin se monasti peräänkuuluttamani ”lentoonlähtö”. Se jää puuttumaan, koska vaadittavaa primitiivisyyttä tukahdutetaan liikaa, ja tuloksena on tasaista poppivirtaa. Paras rykäisy, bilepiisiksi tarkoitettu raita 8:kin kuulostaa Maceo Parkerin töräyttelyistä huolimatta vanhan diskokappaleen venytetyltä seiskatuumaiselta versiolta tai Jamiroquai -pastissilta.
Halleluja! Ylistäkää Jumalaa hänen pyhäkössään, ylistäkää häntä hänen väkevyytensä taivaanvahvuuksissa. Ylistäkää häntä hänen voimallisista teoistansa, ylistäkää häntä, sillä hänen herrautensa on suuri. Ylistäkää häntä pasunan pauhulla, ylistäkää häntä harpuilla ja kanteleilla. Ylistäkää häntä vaskirummuilla ja karkelolla, ylistäkää häntä kielisoittimilla ja huiluilla. Ylistäkää häntä helisevillä kymbaaleilla, ylistäkää häntä enemmän funkeilla kymbaaleilla. Kaikki, joissa henki on, ylistäkää Herraa! Halleluja! (Ps.150:1-6)
Eräs aikamme kiehtovimmista elävistä musiikkilegendoista taitaa räiskiä haulikolla loppuun saakka. Mutta mitäpä tuosta, kun jokunen kuti osuu silloin tällöin.
Prince Rogers Nelson (1958-2016) oli funkia, rockia ja poppia vaihtelevin tuloksin yhdistävä kauhukakara, joka jätti harvoin kylmäksi. Toisille hän oli nero, toisille vastenmielisesti kirkuva pätkä. Paikkansa populäärimusiikin historiassa ovat kuitenkin lunastaneet ainakin hänen kappaleensa Purple Rain, Kiss ja Sexy M.F. Värikkäiden uravaiheiden (mm. levy-yhtiösotkujen ja artistinimen muutosten) jälkeen hän oli päätynyt 2000-luvulla Jehovan todistajaksi, mikä kuului myös hänen myöhemmässä tuotannossaan.
Linkki:
prince.org
(Päivitetty 22.8.2017)
Kommenttien keskiarvo:
Näin väittää Janne Kuusinen. Tämä voi ihan hyvin päteäkin moniin Princen 90-luvun levyihin, mutta hankkikaapa käsiinne vaikkapa levyt Purple Rain (1984), Sign "o" the Times (1987) ja Parade(1986). Esimerkiksi nuo ovat kaikkien standardien mukaan täydellisiä levyjä ja levykokonaisuuksia. Voi toki olla, että Kuusinen viittasi kommentillaan pikemminkin herran 90-luvun tuotantoon, mutta paksua hänen jorinansa silti on.
Mutta nyt ei ole tarkoitus puhua 80-luvun huipputöistä, vaan tuoreesta Planet Earthista. Albumilla on toki viitteitä esimerkiksi myös kasarikamaan, mutta väitän, että nyt- ainakin tunnelman puolesta- ollaan enemmän Love Symbolin (1992), Princen viimeisen mestariteoksen ja Gold Experiencen (1995), mielipiteet jakavan Symbol-levyn vuosissa eli varhais- ja keskiysärillä. NPG:n jäseniä onkin ollut mukana levynteossa, ja itseasiassa myös klassisen The Revolution-ryhmän Wendy ja Lisa. Materiaali on rock- ja pop-pohjaisempaa kuin 3121:lla ja keskiarvo hieman reilut kolmejapuol tähteä.