Julkaistu: 25.09.2006
Arvostelija: Otto Kylmälä
Def Jam
Muutamien levyjen kohdalla on jotain hämärää. Vaikka tietää levyjen olevan todella hyviä, niissä on jotain mitä ei osaa täysin paikallistaa. Levy voi sisältää niin uuden soundin että sitä ei vain vielä osaa sisäistää. Yleensä tämä tunne kertookin että kyseessä on uraauurtava levy, mahdollinen klassikko. The Rootsin Game Theoryssa on hieman samaa. Tiedän levyn olevan todella hyvä, mutta jokin siinä silti vaivaa minua.
Kyse ei ole todellakaan mistään bilelevystä, vaikka alkupään False Media, Game Theory ja Don´t Feel Right ovatkin todella kovia kappaleita – rytmit ovat tiukkoja ja kertosäkeet iskeviä. Bändi pureutuu heti introsta lähtien havaitsemiinsa epäkohtiin ja puhuu suunsa puhtaaksi. Baby on tässä mielessä hieman kummastuttava ja oudohko kappalevalinta. Rytmi on kuin suoraan kappaleista Don´t Cha tai My Humps. Sanoituksetkin ovat melko harmittomia baby –sanan toistelua, mutta unohtamatta hetkeksikään itseironiaa. Levyn sanoituksista parhaimpia kuullaan kappaleessa In the Music ja kovinta menoa piiskaa James Brownin rytmejä lainaileva Here I Come.
Muita lainailunkohteita tai vaikuttajia on ainakin yksi selkeä – The Roots. Yhtye ammentaa omasta tuotannosta ja Game Theory on kaikkien edellisten albumien summa. Siinä on Tipping Pointin groovea, Phrenologyn säröä ja radiosoittoa ja Illadelph Halflifen synkkyyttä. Ja kaikki sulautuvat tasapainoiseksi kokonaisuudeksi. Siloteltu on kuitenkin väärä sana kuvaamaan levyn soundia. Parempi vaihtoehto on hyvin tuotettu. Silti juuri mitään sampleja levyltä ei löydä. Ainoastaan Radioheadia on miksattu kappaleeseen Atonement. Erikoisuutena paistaa käsittämättömän kuuloinen Beck -imitaattori kappaleessa Living in a New World.
Levyn päättää hieno ja melkeinpä koskettava kunnianosoitus alkuvuodesta menehtyneelle tuottajalle J Dillalle. Kappaleeseen Can´t Stop This, jota myös J Dilla oli tuottamassa, on muokattu ihmisten kommentteja ja mietteitä miehestä. Heleä kitarakierto ja livetunnelma tekevät kappaleesta täydellisen päätöksen levylle. Hyvä merkki on myös se, että se saa pyöräyttämään levyn uudestaan käyntiin.
Yhdysvaltojen Philadelphiassa vuonna 1989 perustettu hiphop-yhtye keskittyy oikeilla instrumenteilla operoimiseen.
Linkki:
theroots.com
(Päivitetty 17.7.2012)