Julkaistu: 16.05.2005
Arvostelija: Ilkka Valpasvuo
Fried
Asa vaihtoi paluunsa myötä nimensä Avaimesta. Miehen kantaaottava riimittely on ehkä hivenen rauhoittunut Punaisen Tiilen kärjikkäimmistä lausunnoista, silti edelleen herra on omassa sarjassaan hyvässä vauhdissa. Redraman ja Davon kanssa keikkailemalla tuntumaa yllä pitänyt Asa on yhteistyössä tuottaja Jukka Immosen kanssa luonut ihan kelpo levyn, joka julkaistaan yhteistyössä Fried Recordsin kanssa.
Mollivoittoisilla torvilla starttaava Wrokkaa toimii hyvänä tervetuliaistoivotuksena haastavaan rytmipakettiin. Miltei ahdistavasti junnaava Kunniasana kaipaa aikaa, jolloin mies oli sanansa mittainen. Oikeudenmukaisuutta ei Asan mukaan nykypäivänä juurikaan pyhitetä. Mikko Pettisen unelmoivalla trumpetilla kuorrutettu Suotakoon herroille varoitus tarkastelee nykykansalaisen alistettua suhdetta herroihin menevän rytminykivällä juoksutuksella. Mäk avaimessa Asa pohdiskelee minun korvaani tietä Avaimesta Asaan punaisine tiilineen, levyn toinen sinkkujulkaisu Hidastaa jatkaa samaa duunarin ja herrojen aseman erojen tarkastelua. Pianolla hölkkäävä biisi vakuuttaa ensimmäistä kertaa levyllä tarttuvalla kerrolla, joten sinkuksi valinta on luonnollista. Trumpetti-väliosa on mainio, samoin Anssi Kelan bluesisti soiva huuliharppu.
Raskaalla kitarasäröllä nykivä Vallankäytön välineet kritisoi median keskittymistä rahavallan käsiin. Ehkäpä tässä olisi sitten se seuraava sinkku? Tarttuva meininki on myös reggae-rytmisellä lähiöelämä-tarkastelulla Mitiih. Rokkaava 4 ja puol jatkaa samoissa maailmoissa, Stop röhmyille alleviivaa näkökulman spreijareista ja wraittereista tukkoisella rytmittelyllä. Kevytlevitettä ja reiluu kauppaa kertoo vielä yhden urbaanin kasvutarinan kohtuu melankolisissa tunnelmissa Lightmanin kaihoisalla melodicalla kuorrutettuna. Vielä Hidastaa –raidan harppuilua makeampaa on Kelan soittelu Teollisuusalueen lapset -unelmoinnilla. Biisi voisi yhtä hyvin löytyä myös herran omilta tuotoksilta, kaunis kaihoisa pyhitys lapsuusmuistoille. Levyn kaunein melodia. Päätösraidaksi jätetty nimiraita on mainio. Rytmikkäästi tuuttaileva viidakko-rumba lainaa klassista laululeikkiä komeasti, mutta ränttätänttä-kuorohuuto, menevä sanailu ja rytmi tekevät kokonaisuudesta ehkä yhden parhaista suomenkielisistä räppirykäyksistä. Vaikka biisi ei ihan perinteisin kertosäe-painotteinen huudatus olekaan, ja ehkäpä juuri siksi...
Kokonaisuutena levy on tervetullut piristysruiske, joka monipuolistaa mukavasti hiphopin kenttää. Trumpetin ja huuliharpun kaltaisia elementtejä on hyödynnetty mainiosti, eihän sen hiphopin tarvitse aina kulkea niin kaukana popin maailmoista. Asan näkemykset ja sanailu ei sinänsä ole mitenkään sen erikoisempaa kuin muillakaan, mutta yhteiskunnallisten epäkohtien tarkastelu yhdistettynä menevyyteen ja mainittuihin puhallinelementteihin tekee Leijonaa metsästän –levystä tuoreen ja innostavan. Verrattuna vaikka Steen1:seen Asa haastaa ilman sen suurempaa vihaa ja leimua, vaikka lähiöromantiikka kukkii molemmilla yhtä lailla. Ei levy ehkä ihan täyden kympin suoritus ole, mutta todella hyvää matskua riittää ainakin viidelle-kuudelle raidalle. Loppu jää sinne hyvän keskitason tasalle...
Asa tunnettiin aiemmin nimellä Avain. Vuoden 2001 Punainen tiili -albumin jälkeen Avain vetäytyi julkisuudesta, mutta palasi kantaaottavan hiphopin pariin vuonna 2005 Leijonaa metsästän -albumin myötä, uudella nimellä. Sen jälkeen mies on tehnyt musiikkia mm. reggae-folk-yhtye Jätkäjätkien kanssa.
Linkki:
Asa & Jätkäjätkät desibeli.netissä
Jätkäjätkät desibeli.netissä
facebook.com/AsaVirallinen
(Päivitetty 10.9.2015)
Kommenttien keskiarvo:
P.S. yritin muuten taannoin myös kuunnelle miehen Avain-nimellä julkaista debyyttiä, mutta ei toiminut sitten millään. Haiskahti liikaa tusina-Fintelligensille ja muille aikalaisilleen.