Julkaistu: 20.03.2005
Arvostelija: Mika Roth
Ranka
Aiemmin urallaan lähes vuosittain uuden pitkäsoiton tehnyt Kauko Röyhkä on viettänyt viime vuodet pientä hiljaiseloa musiikkipuolella keskittyen enemmän kirjallisiin julkaisuihinsa. Vuonna 2002 ilmestynyt levy Etsijät ei löytänyt minua oikein koskaan, joten edellinen kunnon kosketus herran musiikkiin ajoittuu omalla kohdallani aina vuodelle 2001, jolloin kerrassaan hieno ja mielestäni aivan liian vähälle huomiolle jäänyt Miss Farkku-Suomi ilmestyi.
Kuluneet vuodet pyyhkiytyvät kuitenkin jo ensimmäisten sekuntien aikana vinhaan pois, kun hiljainen Monta elämää I hiipii kaiuttimista ulos. Vaimea soitto houkuttelee säätämään soittovehkeistä ääntä ylöspäin, ja niinpä toisena soiva Shangri-La rockaus pääsee yllättämään reilulla äänenpaineellaan. Temppu on vanha, mutta onnistuu tällä kertaa hyvin. Samalla levyn äärilaidat tulevat esitellyiksi, sillä tätä vaimeammaksi tai rockaavammaksi meno ei missään vaiheessa ylly. Tietynlainen äärimmäisten rajojen puuttuminen onkin eräs albumia määrittelevä tekijä.
Yksi levyn oudoimmista ja parhaimmista raidoista on hyvää mieltä ja tyytyväisyyttä tihkuva 50-luvun kerrostalot, joka viskaa heilurin hyvän olon äärilaitaan. Biisi ei ole puhtaassa nostalgian himossaan sitä aivan perinteisintä Röyhkää, mutta yhtä kaikki – kappale on yksi parhaista mitä olen mieheltä pitkään aikaan kuullut. Samoin nostalgiaa huokuva ja kiireettömästi fiilistelevä Kylmä sade sekä hersyvästi tarinoiva nimibiisi Elämä ja kuolema nousevat jo em. Shangri-Lan lisäksi terävään päähän.
Sanoitukset keskittyvät tällä kertaa tavallisen arjen ja sen aikuisempien ongelmien ympärille. Välillä murjotetaan, riidellään ja mietitään pitäisikö vähän siivota, toisinaan taas muistellaan menneitä ja pohditaan vanhoja sekä vähän uusiakin valintoja. Röyhkän viime vuosina kirjoittamat kirjat kuuluvat teksteissä, jotka ovat vain kehittyneet entisestään. Mies voikin tätä nykyä laulaa vaikka Islannin sillilaivastosta, ja saada senkin kuulostamaan mielenkiintoiselta. Todellinen helmi levyn teksteissä on vinoa huumoria pullollaan oleva Elämä ja kuolema, jossa Röyhkälle tyypillinen tarinointi huipentuu.
Soundillisesti Elämä ja kuolema hipoo napakymppiä ja Kallio Horns tuo puhaltimillaan keitokseen oman piristävän lisänsä. Kappaleissa käytetyt elementit ovat Röyhkän edellisiltä levyiltä tuttuja, ja erityisesti bändin yleissoundi sitoo albumin tiukasti viimeisimpiin edeltäjiin. Levy on ensimmäinen jolla Röyhkä itse vastaa pääasiassa tuotannosta, ja hyvältähän lopputulos kuulostaa joka suunnasta tarkasteltuna. Levy päättää miehen tähän mennessä pisimmän julkaisutauon, toivottavasti seuraavaa pitkäsoittoa ei tarvitse odottaa toista kolmea vuotta, sillä mies tuntuu olevan jälleen erinomaisessa vedossa.
Jukka-Pekka Välimaa, alias Kauko Röyhkä, syntyi Valkeakoskella vuonna 1959. Röyhkä vaikutti jo 70-luvun lopulla useissa Oulun suunnalla operoineissa bändeissä ja näistä kokeiluista syntyi lopulta trio, joka oli kasvava legendaariseksi Narttu yhtyeeksi. Kaksi ensimmäistä Narttu-viritelmää hajosi nopeasti syntymänsä jälkeen, mutta kolmas kerta toden sanoi. Tässä "oikeassa" Nartussa vaikuttivat Röyhkän lisäksi Riku Mattila (kitara) ja Heikki Tikka (rummut). Kolmikko pysyi kasassa aina vuoteen 1985 saakka basistin ja satunnaisen toisen kitaristin vaihtuessa tasaisin väliajoin.
Röyhkä & Narttu julkaisi vuosikymmenen aikana nivaskan albumeita, sekä joitain pienempiä julkaisuja. Kokoonpano hajosi suosionsa huipulla tammikuun 1. päivä 1990, minkä jälkeen Röyhkä perusti nopeasti uuden orkesterin. Tällä kertaa luottomiehiksi löytyivät Timo Vikkula (kitara), Ari Vaahtera (basso) ja Gabi Hakanen (rummut). Parin vuoden jälkeen Hakanen poistui kuvioista ja hänen tilalleen kannuihin rekrytoitiin Tero Kling. Tällä miehityksellä syntyivät 90-luvun kiistellyt merkkiteokset, joista Jumalan lahja albumi oli eittämättä kiistanalaisin.
Vuonna 1998 Vaahtera astui syrjään ja hänen tilalleen otettiin jo 80-luvun lopulla bändissä 12-kielistä kitaraa ja bassoa soittanut Mats Huldén. Tässä muodossa bändi toimii edelleen.
Suomalaisen rockin räyhähenki on julkaissut jo yli kaksikymmentä pitkäsoittoa, sekä hyvän tukun pienempiä levyjä, minkä lisäksi Röyhkä on ehtinyt kirjoittaa 11 kirjaa ja vaikuttaa parissa muussakin kokoonpanossa.
Alkuvuodesta 2008 Kauko Röyhkä -bändi jäi määrittelemättömän pituiselle tauolle, kun Kauko Röyhkä & Riku Mattila julkaisivat albumin ja lähtivät kiertueelle. Tuon jälkeen Röyhkä on tehnyt yhteistyötä entistäkin useampien tahojen kanssa. Kauko Röyhkä & The Boots julkaisi kaksi albumia, kunnes Röyhkä kokosi jälleen uuden bändin oman nimensä alle.
Kauko Röyhkä - laulu ja kitara
Janne Riisiö - perkussiot
Mikko Hellström - basso
Roberto Lanz - rummut
Linkki:
Kauko Röyhkä & Riku Mattila desibeli.netissä
Röyhkä ja Pyysalo desibeli.netissä
Röyhkä ja Rättö ja Lehtisalo desibeli.netissä
Kauko Röyhkä Facebookissa
(Päivitetty 15.10.2021)