Julkaistu: 21.11.2004
Arvostelija: Jari Jokirinne
Island
“Paras U2-levy ikinä”? No, ei nyt sentään. Yhtenä pophistorian ovelimpana markkinointimiehenä tunnettu Bono on kuuluisien ystäviensä tukemana hehkuttanut uutta How To Dismantle An Atomic Bomb-pitkäsoittoa surutta jo useiden kuukausien ajan, ja nuottiakaan kuulematta me olemme valmiit uskomaan mitä tämä mies sanoo. Bono on ennenkin manipuloinut mediaa miten tahtoo, mutta tällä kertaa hän on onnistunut siinä paremmin kuin koskaan. Huhut mullistavasta paluusta ”The Joshua Treen soundeihin” ja ”Warin intensiteettiin” eivät pidä paikkaansa, vaan kyse on yksinkertaisesti turhuuksien karsimisesta, joka alkoi puolittaisesti jo edellisellä All That You Can’t Leave Behind-levyllä. Spinal Tap-vaiheen (aukeavat sitruuna-lavat, Village People-imitoinnit, väkinäisen trendikkäät konesoundit) taakseen jättänyt U2 keskittyy uudella vuosituhannella yhä tiukemmin olennaiseen – sielukkaiden melodioiden, Bonon tunnistettavan äänen ja The Edgen ikuisesti kaikuvien kitaraosuuksien pyhään kolmiyhteyteen.
U2:n jokaisella levyllä on ollut elämää suurempia kappaleita - Achtung Babyn tapauksessa niitä olivat kaikki ja Popilla lähinnä vain Staring At The Sun ja Wake Up Dead Man. Tässä vertailussa How To.. pinnistelee suunnilleen näiden kahden välimaastoon. Levyn avaava Vertigo-hittisinkku osoittaa että U2 pystyy yhä halutessaan rokkaamaan verevästi, mutta ennen kaikkea se on julistuksen omainen manifesti kaikkia menneitä ylilyöntejä vastaan – oli kyseessä kuinka megaluokan akti tahansa, on lähtökohdat muistettava tai kompassi sekoaa. Bonon jeesustelut maailmanparantajana voidaan antaa anteeksi, mutta samalla on pidettävä tiukasti mielessä että U2 on loppujen lopuksi vain neljä muusikkoystävystä Dublinista. Tämän suhteellisuuden tajuttuaan on myös bändin uuteen linjaan paljon helpompi pureutua.
Vertigon kaltaisia ydinmehusta puristettuja rokkipaloja ei How To Dismantle An Atomic Bomb-levyllä ole montaa. Heti kakkosena tuleva Miracle Drug kulkee vielä vähän samoja polkuja, mutta Sometimes You Can’t Me It On Your Ownista lähtien vauhti tasoittuu. Balladit ovat U2:lle (kuten niin monelle muullekin bändille) olleet aina kaksiteräinen miekka, mutta tällä kertaa kokemukset ovat pääosin positiivismerkkisiä. Väkevimmin Bonon julistukset kaikuvat Love And Peace Or Else-kappaleessa, jonka raamatulliset viittaukset ”siionin tyttäriin” ja ”Abrahamin poikiin” saattavat herättää ärsytystä rokin ja kristillisyyden yhdistelmää kammoksuvissa. Itse asiassa ”U2:n kristillisyys-aihetta” on kautta vuosien käsitelty lehdistössä yllättävän vahän – kyseinen seikka on varmasti vain mennyt suurimmalta osalta toimittajista ja kuuntelijoista ohi, sillä aihehan olisi aivan liian mehukas hukattavaksi.
How To Dismantle An Atomic Bombin veto kestää hyvin loppuun asti. Keskitempoisten (ja keskinkertaisten) palojen sekaan lomitetut All Because Of You- ja One Step Closer tuovat levylle niitä nyansseja, joita All That You Can’t Leave Behindilta puuttui. Ja jälkimmäisessä The Edgekin pääsee oikein kunnolla revittelemään tavaramerkiksi muodostuneella delay-soundillaan.
Ei se Bono ihan täyttä puppua puhunutkaan.
U2 on pitkän linjan irlantilaisyhtye ja yksi harvoista yhä aktiivisista maailmanluokan rock-nimistä.
Bono - laulu ja kitara
The Edge - kitara, koskettimet ja laulu
Larry Mullen Jr. - rummut
Adam Clayton - basso
Linkki:
u2.com
(Päivitetty 20.2.2018)
Kommenttien keskiarvo:
Ja sitten asiaan.
U2:sen uuden levyn kommentoimisen voisi aloittaa toteamuksella "all that you´ve heard before..", mutta se olisi liian helppoa. Jos U2:sen kaikki levyt julkaistaisiin yhtäaikaa ensimmäistä kertaa, niin kyllä uusin ampuisi todennäköisesti tiukasti kärkeen valitessa parhainta tuotosta! Biisilista on nimittäin verrattain kova. Siinä missä R.E.Mmin uutukainen on todellinen "kuuntelulevy" voi How d...laittaa soimaan niin autossa, kotibileissä (taustamusiikiksi), mutta myös luurit korvilla kuunneltavaksi. Ne asiat mistä wanhat diggarit ovat U2:sessa pitäneet ovat balansissa (soundit). Näin oli kuitenkin edellisen levynkin kohdalla, mutta silti POP oli mielestäni parempi! Sillä biisit olivat viimeksimainitulla paremmat! Uutukaisen biisimateriaali on todella vahvaa. Myös sanoituksissa painetaan vaihteeksi pohjamutia myöten: on kuolemaa, uskontoa, rakkautta, politiikkaa (kiitos nykymaailman menon, ei ole taas tylsää muusikoillakaan!). Suosittelen ehdottomasti kaikille MUSIIKIN ystäville. Valitettavaa vaan, että parhaat levyt tulevat nykyisin vanhoilta konkareilta!
Verrattuna vaikkapa edelliseen pitkäsoittoon on paketti muuttunut tasaisemmaksi ja laadukkaammaksi, mutta jotain on myös samalla menetetty - ikuisiksi ajoiksi pelkään pahoin. Nykyinen tyylikkäästi aikuistunut nelikko ei tulle enää koskaan luomaan sellaisia outouden helmiä kuin "Daddy's Gonna Pay for Your Crashed Car", "Numb" tai "Miss Sarajevo". Harmillista.
Bono saa jeesustella niin paljon kuin haluaa, ilman että se silmissäni tipauttaa bändin tehoa promilleakaan. Tasapäistyminen onkin sitten pahempi juttu... Edgen kitarasoundi on muuten jälleen erinomaisessa kuosissa.
Aika näyttää kuinka Atomic Bomb asettuu tasoltaan U2:n tuotantoon, mutta tällä hetkellä se tuntuu lukeutuvan parhaimmistoon. Itselläni Bonon kunnioitettavat ulkomusiikilliset aktiviteetit eivät vaikuta musiikin kuunteluun kuin ehkä positiivisesti, joten voin taas hyvillä mielin uppoutua fiilistelemään vuoden parasta levyä.
Loppujen lopuksi aika iisi levy, ei olisi uskonut Vertigo-sinkusta.
Bändi on saavuttanut jo lähes kaiken, mitä bändi voi saavuttaa. Achtung Babyllä sen tekivät jo, eikä sen jälkeen kunnianhimo ole riittänyt samalle tasolle.
Jos uutta levyä vertaa Eppu Normaalin kymmenen vuoden ponnistelun tulokseen, voi puhua mainiosta levystä, mutta U2:n arvosteluasteikolla platta on hyvin keskinkertainen; ei sisällä ainuttakaan klassikkoa. Niitä bändiltä on ehkä turhaa enää odottaakaan.
Levyllä on hyvät soundit, mutta Bono yrittää turhaan kiekua nuoruutensa sävelkorkeuksista melodian ja tekstin huokuessa väkinäisyyttään. Monin paikoin kuuntelunautinto kariutuu miehen tuskaiseen ponnisteluun elähtäneiden äänihelttojensa kanssa. Matalilla taajuuksilla ja falsetissa ääni toimii edelleenkin hienosti.. kun olisi vain jäljellä jotain sanottavaa.
Vaikka kuinka yrittää, ei uutta levyä tahdo jaksaa kuunnella, vaan levylautaselle kellahtaa tutun turvalliset Unforgettable Fire, Joshua Tree, Rattle & Hum ja Achtung Baby. Paatuneen fanin korvaan uutukainen kuulostaa haalistuneelta hiilikopiolta. Harmi.
"How to dismantle an atomic bomb" on minulle suuri pettymys, vaikka melodisia ja ihan kuunneltavia kappaleita onkin muiden artistien mittakaavalla katsoen ennätyksellisen monta, lähes kaikki 11 (kun puhutaan albumista ilman "Fast cars"-raitaa, jota en ole kuullut). Ainoastaan karmea "A man and a woman", laimea "City of blinding lights" ja vaatimaton "One step closer" eivät vakuuta. Tyylipisteitä verrattuna muihin artisteihin ja bändeihin irlantilaiset keräävät siis melkein täydet viisi.
Monet perinteisemmän U2:n kuuntelijat tykkäävät varmasti uudesta levystä. Rakenteensa takia albumia onkin oikeaoppista verrata kokonaisvaltaisesti ainoastaan bändin 1980- ja 2000-luvun töihin, koska jos lähdetään 90-luvulle, virittäydytään täysin toisille aaltopituuksille, mistä esimerkkeinä "Tryin´ to throw your arms around the world", "Ultra violet (light my way)", "Numb", "Lemon", "Some days are better than others", "The first time", "The wanderer", "Mofo", "If you wear that velvet dress" ja "Please".
Mielikuvituksellinen, unenomainen äänimaailma, nokkelat sanoitukset, ironinen kommentointi omasta suuruudesta ja aggressiivisen vauhdikas soundi, joihin jäin koukkuun U2:n 90-luvun tuotannossa puuttuvat uudelta levyltä. Suunta on nyt 2000-luvulla toinen, koska bändi on palannut koko 90-luvun kestäneeltä tutkimusmatkaltaan.
Onneksi uutukaiseltakin löytyy vähän ironiaa, kun kappaleessa "All because of you" Bono toteaa veijarimaisesti: "I like the sound of my own voice, I didn´t give anyone else a choice". Hän saattaa myös viitata bändin 90-luvun teknorockiin "Vertigon" aikana: "The boys play rock and roll. They know they can´t dance, at least they know". Itseironiahan on tunnetusti paras ase kritiikkiä vastaan, mitä yhtye sai "vanhalta koulukunnaltaan", sulauttamalla onnistuneesti rockin ja tanssimusiikin viime vuosikymmenellä. Mielestäni "Pop" on edelleen bändin paras albumi. Kuten joku toinen sen hyvin kuvaili, "Pop" ei todellakaan ole parodiaa (Discothèque-raitaa lukuunottamatta), paremminkin satiiria. Kaikki eivät ole tätä oivaltaneet.
Tietenkin myös 80-luvun tuotannosta löytyy todellisia helmiä, kuten "Where the streets have no name", "With or without you", "All I want is you", "Sunday bloody Sunday", "I will follow", "Desire" ja "Pride (in the name of love)".
Minuun uusi levy ei siis kunnolla kolahda, sillä vaikka levy onkin miellyttävän tyylikäs kokonaisuus yleisellä tasolla, U2:n omilla mittareilla se ei herätä suuria tunteita. Kekseliäs 90-luvun U2 on minun ehdoton suosikkini. Tästä voidaan tietenkin huumorilla syyttää vain tätä nelikkoa, joka tuottajineen meni nostamaan riman henkeäsalpaavan korkealle kolmella tarttuvalla ja harkitulla täysosumallaan "Achtung baby", "Zooropa" ja "Pop". Varsinkin kahden jälkimmäisen levyn aiheuttamat väitteet bändin 90-luvun "sekavista harhailuista" ja "pakkotrendikkyydestä" ovat katetta vailla. Kaikilla kolmella levyllä yhtye tavoitti uuden yleisömassan, joka ei ollut aiemmin nelikosta perustanut.
On vain ymmärrettävä, että U2:lla on yksi musiikkimaailman jakautuneimmista fanipohjista, joka turhaan käy ratkaisematonta sisällissotaa pienissä ryhmissä. Eriävät mielipiteet kun eivät sulje toisiaan pois.
Lopuksi toivon vielä, että "Vertigo" saa albumin pituisen jatkon joskus lähitulevaisuudessa.
tietysti kaikilla saa olla mielepiteensä. olen aika nuori ja olen ollut aika kauan U2 fani...pidän tästäkin levystä.levy saa minusta parhaimmat pisteet. Bonon maailman auttamisista minustakin on tullut aktivisti,,nyt ymmärrän miten tärkeitä nuo asiat ovat.
tämä levy on todella hyvä ja ansaitsee täydet pisteet..mielestäni.koko U2 ajan kaikki kappaleet ovat olleet hyviä ja ovat vieläkin..80-2004 kaikki yhtä hyviä ja U2 varmasti jatkaa vielä uraansa. mutta kuka oli vihjannut U2 henkilöitä vanhoiksi?! tietojeni mukaan Bono on vasta 44v tällä hetkellä..kaikki saavat olla omaa mieltään asiasta....mutta levy on upea! Rockin ystäville!
Jos haluaa kuunnella todellista U2 musiikkia, kannattaa hankkia bändin ylivoimaisesti paras albumi Joshua tree. Se kuuluu maailman parhaimpien levyjen joukkoon.