Julkaistu: 13.10.2004
Arvostelija: Jari Tuomanen
Aisti Records
Tamperelaisen Office Buildingin tuore albumi antaa jo tuttuun tapaan viitteitä lahjakkuudesta ja antaa olettaa, että parempaa on tulossa. Kun kyseessä on kuitenkin jo bändin neljäs levy, moni alkaa jo väsyä sen lopullisen läpimurron odotteluun. Jos Violent Heartia vaivaavaa epätasaisuutta ei saada jätettyä pois bändin ohjelmistosta, Office Building uhkaa jäädä ikuiseksi lupaukseksi, joka on toki kulttisuosionsa ansainnut.
Parhaimmillaan Office Building on orkesteri vertaansa vailla. Violent Heartin avaava Eyes on the Road on pienieleisyydessään kerrassaan hurmaava kappale, ja kun lyriikatkin pyyhkivät lattiaa paitsi levyn muulla annilla myös 97,5 prosentilla äidinkieleltään englantilaisten bändien lyriikoista, voi onnistumista pitää täydellisenä; tämä biisi on klassikko jo syntyessään. Sääli, että se on levyn ainoa. Sinkkubiisi Burn in the Speed tuntuu riffeineen väkisin rokkaamiselta ja kärsii muun levyn tavoin käsittämättömän tukkoisista ja puuroisista soundeista. Hifit sikseen, mutta asemansa vakiinnuttanut, musiikillisesti selvästi kunnianhimoinen bändi ei saisi neljännellä levyllään kuullostaa Kauhajoen yläasteen rokkareilta nauhoittamassa ekaa demoaan koulun musiikkiluokassa. Levyn viimeistelemättömyys kuuluu kaikilla osa-alueilla, ja vain harvoin positiivisena spontaaniutena. Parasta biisimateriaalia edustavat countryraita Take Me Over, nyrjähtänyt blues Bended Lightning sekä You Can’t Win On Your Own, jonka kertosäkeen superklisee You can’t win on your own / you’re like a dog without a bone on tosin äärimmäisen ärsyttävä.
Ainakin omassa kopiossani biisien sanat olivat kansivihkosessa väärässä järjestyksessä, järjestys lienee siis muuttunut hovissa viime hetkillä. Sanottavaa merkitystä tällä tuskin on, sillä loppupuolen biisit tahtovat väistämättä sujahtaa ohi korvan sen kummempaa vaikutusta tekemättä. Ihan pikkuisen pitää vielä narista yhdestä kriitikoiden suosikkiaiheesta englanniksi levyttävien bändien kohdalla, eli kieliasusta. Käsi ylös ne, joiden mielestä and step outside when there’s pooring down on englantia.
Violent Heart ei ole huono levy, ei lainkaan, mutta pisteet laskevat väkisisinkin, kun bändillä selvästi on eväitä paljon parempaan. Joku paksukukkaroinen saisi raottaa pörssinsä nyörejä sen verran, että näille kavereille saataisiin reilusti studioaikaa laatustudiossa kovan luokan tuottajan kanssa. Paska ei rahalla parane, mutta Office Building kaikella todennäköisyydellä paranisi.
Tamperelainen pop-orkesteri loisti laulaja-kitaristinsa Janne Laurilan enkelimäisellä äänellä ja maustoi melankolista soittoaan osuvan folkahtavasti Pekko Käpin viulutulkinnalla. 1990-luvun loppupuolella perustettu yhtye haudattiin rauhallisesti tultaessa 2000-luvun puoliväliin, jonka jälkeen maestro Laurilaa on kuultu sekä rokkaavassa Laurila-yhtyeessä että miehen koko nimeä kantavalla suomenkielisellä soololla.
Linkki:
Janne Laurila desibeli.netissä
Laurila desibeli.netissä
Office Building desibeli.netissä
Pekko Käppi desibeli.netissä
(Päivitetty 31.1.2011)
Kommenttien keskiarvo:
Miia
Ja jos kritisoitavaa pitää vielä etsiä kansilehtisen kirjoitusvirheistä ollaan jo aika heikoilla jäillä.
'Bändi on selvästikin hakenut albumilleen riisuttua livesointia 70-luvun hengessä.'
Miksi sitten kaikki koskettimet kuulostavat silkoilta casiopreseteiltä, ja mitä väliä sillä on missä vintagestudiossa levy on nauhoitettu jos kuulostaa näin aneemiselta?
kumoaapahan vaan tuon kriitikon pointin siitä että jos bändi saataisiin laatustudioon se kuulostaisi jotenkin erilaiselta.
Yhdyn casiopresetti-miehen mielipiteeseen että presetit kuuluu. Niin ja eihän siellä vintage laatustudiossa paljon tehdä ilman laatu äänittäjää ja tuottajaa. Mutta eihän näistä mielipide asioista tarvitse tapella. Hyvä että joku tykkää tästä levystä. Minä en.
Eipä tule Suomessa vuosittain montaa levyä joissa on 8-9 erinomaista biisiä, tässä yksi sellainen.
Ja mitkä ihmeen presetit?
miten musiikista kirjoittaminen on turhaa.ja varsinkin se pisteytys-spedeily pitäisi unohtaa. indien kansakoulu.