23.10.2008
Desibelin uudessa Vaikuttajat-sarjassa esitellään suomalaisen musiikkimaailman tekijäihmisiä. Tarkoituksena on kartoittaa, kuinka pyöritetään pieniä levy-yhtiöitä, järjestetään keikkoja ja klubeja ja tehdään lehtiä. Puheenvuoron saavat omaehtoisesti ja itseään säästämättä arvokasta ruohonjuuritason työtä tekevät henkilöt.
Ensimmäisenä käsittelyvuoron saa pieni mutta elinvoimainen levy-yhtiö Helmi-levyt, joka tunnetaan muun muassa Joose Keskitalon ja Sami Kukan tallina. Desibeli vieraili yhtiön pomon Arwi Lindin kotona ja kertaamassa levymerkin historiaa, kuuntelemassa uusia tuotoksia ja luomassa katsetta tulevaan.
Tänä talvena tulee viisi vuotta helmi-001:stä. Helmi-levyt sai alkunsa Savonlinnassa, missä ei tuntunut tapahtuvan mitään, jos ei itse puuhaillut. Musiikkikuvioissa pitkään mukana ollut Arwi päätti, että tekemistä on järjestettävä itse.
- Mulla oli fiilis – kun oli paljon sellaisia juttuja, missä itse on mukana – että olis hauska itse julkaista niitä, Arwi kertoo teekupillisen ääreltä. - Sitten kuulin Joosen lauluja, ajattelin että huh, näin voimakasta juttua ei ole vielä Suomessa tehty. Siitä automaattisesti lähti käyntiin, Joosen levy oli eka. Alussa oli Joose ja Paavoharju, mutta Paavoharjun eka levy meni kuitenkin Fonalille.
Arwin muutettua Savonlinnasta Helsinkiin toiminta sähköistyi ja muuttui päämäärätietoisemmaksi. Alettiin takomaan. Alusta asti mukana olleet Jaakko ”Jaakko Eino Kalevi” Savolainen ja Tuomas ”Moppi” Toiviainen olivat Joosen ohella ensimmäiset julkaistut Helmi-artistit.
Jaakko Eino Kalevin ja Joose Keskitalon ohella yksi keskeinen hahmo Helmi-levyjen toiminnassa on unohduksesta kaivettu laulaja-lauluntekijä Sami Kukka. Pitkäsen veljekset Juho ja Jyri esittelivät artistin Arwille kotipolttoisine CD-levyineen. Yhteydenotto tuli lopulta kuitenkin artistilta itseltään.
- Olin ehkä ajatellut että pitäisi ottaa yhteyttä, mutta Sami itse soitti mulle ja kysyi kiinnostaisiko levyn tuottaminen. Se tarvitsi taiteellista neuvonantoa, ja pian oltiinkin jo äänittämässä. Esa lähetti jonkun viisi CD:tä demoja mitä se oli tehnyt parinkymmenen vuoden aikana. Me kuunneltiin Joosen kanssa ne kaikki ja valkattiin sieltä.
- Nykyäänhän Sami Kukka on olennainen osa Helmi-levyjä, koska Sami eli Esa Santonen miksaa ja masteroi aika paljon levyjä.
Sittemmin rosteria on laajennettu esimerkiksi Porin niittiranteiden suuntaan.
- Ne touhuaa kyllä niin paljon että niiltä riittää kaikille julkaistavaksi, Arwi hekottaa. - Teemu Elon puhuvat eläimet on tullut, ja nyt tulee Omfalos Renessaince.
Omfalos Renessaince on yhtä kuin Jussi Niemelän runoja Mika Rätön ja levyn kapellimestarina toimineen kanttori Harri Kerkon modernista klassesta musiikista ammentaviin sävellyksiin. Soittajistosta löytyy esimerkiksi John McGregor, miksauspöydän takaa Helmi-tyyliin Esa Santonen. Levyn nimi Miekka ja kirsikankukka kuvaa sisältöä hyvin.
- Asenteena oli körttiläinen ote ja japanilainen bushido-filosofia, Arwi nauraa.
- Sitten on pian tulossa Teatteri Moderni Kanuuna, Rätön ja Salmen Pasin teatteriprojekti, yhdestä näytelmästä musat. Se on sellaista avaruusnuotiomusaa.
Arwi pomppaa pöydän äärestä pystyyn, suuntaa lattian poikki stereolaitteiston luo ja laittaa Teatteri Moderni Kanuunan levyn soimaan. Viikkiläinen kerrostalokolmio täyttyy raukean leijuvasta musiikista, jossa on jotain hyvin suomalaista mutta joka liitelee huomattavasti maankamaraa korkeammissa sfääreissä. Murheenkapselista galleriaan ja asemalla on äänitallenne Rätön ja Salmen kirjoittamasta teatterikappaleesta, jota esitettiin muutama vuosi sitten.
- Musta on siistiä, että tää levy ja musiikki itsessään on tosi kerronnallinen. Tässä ei ole laulua, mutta musiikissa voi kuulla tarinan. Yksi biisinnimi on osa tarinaa. Se ei ole mikään ”Löysäläisen laulu” vaan ”August Modern, suhteidenvälisen takaporttiteorian luoja, telakoituu murheenkapseliin...”, Arwi lausuu ja puhkeaa kovaan nauruun.
Jatsia, rockia ja bluesia sekoittava joogasta, meditaatiosta, viinistä, viinasta ja huoltoasemista inspiraationsa hakeva Muuan mies on Arwille erityisen tärkeä. Ismo Puhakan (laulu, kitara), Jaakko ”Jaakko Eino Kalevi” Savolaisen (basso), Petri Alangon (kitara), Pekka Huttusen (haitari) ja Arwin itsensä (rummut) muodostaman yhtyeen ensi vuoden alussa ilmestyvää Tyhjyydestä tullaan -levyä on työstetty rauhassa.
- Muuan miehen levy on sellainen projekti, mitä ollaan tehty pitkään ja hartaasti, Arwi kertoo levylautasen ääreltä. - Se on mulle iso juttu, koska Muuan mies on jo alusta asti ollut perus-Helmi-levyt-artisti. Muuan miehessä kiteytyy Helmi-juttu, eli sellainen tosi-suomalaisuus. Tätä ollaan tehty huolella, piippu huulessa.
Tulevien julkaisujen listalla on lisäksi seiskatuumainen splitti Joose Keskitalolta ja Muuan mieheltä, Joose Keskitalolta kasettijulkaisuja sekä uusi kierros Tauno Sainio and His Orchestra -pikkuvinyylistä. Profeetalta ja Uudelta maailmanuskonnolta on luvassa levy Ordo UMU okkultis, Paavoharjulta puolestaan CD:n ja kirjan yhteispaketti. Mielenkiintoinen tuttavuus tulee olemaan myös puna-armeijan kuorossakin laulaneen 80-vuotiaan Arvi Kempin levy Inkerinsuomalaisia lauluja.
Helmi-levyt harrastaa monipuolista ja korkeatasoista julkaisupolitiikkaa. Oli kyse sitten CD:stä, LP:stä tai kasetista (!), jokainen osa – musiikki, artistit, kannet – on tarkkaan mietitty.
- Yleensäkin olen tosi paljon pitkäsoittokokonaisuuden kannalla. Haluan miettiä levyjä tarkkaan kokonaisuutena. En itse esimerkiksi kuuntele mitään MP3:sia. Tavallaan levy on yksi taideteos kansineen päivineen.
Helmi-levyt on julkaissut myös C-kasetteja. Kaikille 80- ja 90-luvuilla nuoruutensa eläneille kasetti on nostalginen valinta. CD-levyn syrjäytettyä kasetin pidettiin vanhaa formaattia kömpelönä ja kehnona, mutta viime aikoina siihen on palattu.
- Kasetti suo taiteellisesti ja muutenkin omanlaisensa mahdollisuudet. Se soundi on tietynlainen, se sopii moniin juttuihin ja sillä voi tehdä pienemmän profiilin juttuja halvalla ja riskittömästi. Helmi-levyjen kasettijulkaisusarja on jotenkin ihan omanlaisensa juttu. Siinä on hauskaa se, ettei voi valita että tuon biisin kuuntelen vaan se on yksi pötkö.
Levyjä liikkuu melko vähän painosten ollessa alkuunsa tuhannen kappaleen luokkaa. Millekään yksittäiselle levylle Arwi ei osaa toivoa suosiota. Kaikki ovat yhtä tärkeitä, tosin kuluvan syksyn julkaisuista Profeetan ja Uuden maailmanuskonnon toinen levy aiheuttaa lempeässä levypomossa ylimääräistä kutkutusta. Arwin mukaan lähtökohta itse julkaistessa on, että seisoo kaikkien levyjen takana.
Ulkomaisissa verkko- ja printtimedioissa on viime vuosina noteerattu uusia suomalaisia indie-artisteja. Tietyt tahot ovat esitelleet esimerkiksi Lau Naun ja Paavoharjun julkaisuja. Myös Helmi-levyjen artisteille voi povata menestystä Suomen rajojen tuolla puolen, mutta kysyntää on vielä verrattain vähän. Helmi-levyjen ja Sami Kukan MySpace-sivujen kautta tulee levytilauksia ja kehuja, mutta suuremmat kanavat maailmalle ovat vielä avaamatta. Arwi myöntää Helmi-levyjen potentiaalin ja kertoo, että promoja tullaan jossain vaiheessa lähettämään myös ulkomaisiin medioihin.
- Ei sitä musiikkia tee sillä ajatuksella että nyt mennään brittimarkkinoille. Suomenkieliset tekstit on tärkeä juttu mulle. Jos joku jossain Suomen ulkopuolellakin kiinnostuu jostain Helmi-levyt artistista, se on tietysti aina hieno juttu, mutta mitään sen kummempaa tarvetta ei ole.
Arwin kihlattu Paula tuo oman panoksensa Helmi-levyjen pyörittämiseen. Taidekasvatusta opiskeleva Paula suunnittelee levynkansia ja painaa käsin, vielä harmittavan vähälle levitykselle jääneitä, Helmi-paitoja.
- Olen hidastava ja vaikeuttava hahmo. Koitan pitää jalat maassa ja miehen kotona, Paula kertoo keittiön puolelta omasta roolistaan.
Suitsimista tarvitaan, sillä energinen Arwi työstää koko ajan vähintään kolmea levyä. Pienen suuren levypomon päässä kuplii jatkuvasti ideoita. Jos mies ei ole mukana soittamassa, niin ainakin jollain tavalla vaikuttamassa lopputulokseen. Tulevaisuus hahmottuu selvänä.
- Julkaisuja on mietitty parin vuoden päähän. Tavallaan haluan pitää kaiken avoinna, musta tuntuu nyt että Helmi-levyt on hallussa. Kyllä tää on aika hauskaa, mahtavaa työtä.
Teksti: Tuomas Tiainen, kuvat: www.helmilevyt.com